Facebook Pixel
houtbouw woning dak

Gespotte trend: bouwen met hout ongekend populair

Bouwen met hout wint aan terrein in heel Nederland. De snelheid, betaalbaarheid en het natuurlijke aspect zorgt ervoor dat houtbouw populairder is dan ooit. Kunnen we stellen dat houtbouw wellicht de oplossing zal zijn voor het huidige tekort aan woningen? De eerste woningbouwprojecten van hout zijn in ieder geval een feit, evenals houten bedrijfspanden op de Amsterdamse Zuidas.

De voordelen van bouwen met hout worden steeds bekender

Dat er tegenwoordig veel meer naar natuurlijke bouwmaterialen wordt gekeken, heeft diverse oorzaken. Een van de redenen is dat zowel bedrijven als particulieren zich meer bewust zijn van de materialen die worden gebruikt tijdens bouw of renovatie aan een pand. Met name bij particulieren is een omslag zichtbaar; de vraag naar natuurlijke bouwmaterialen groeit. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor hout. Bouwen met hout kent voordelen als:

  • Hout is een natuurproduct en slaat CO² op. Door deze eigenschap kan hout bijdragen aan het verduurzamen van de woningbouw.
  • Doordat hout ademt ontstaat er in een huis of gebouw een prettig klimaat.
  • Bouwen met hout is sneller omdat hout makkelijker aanpasbaar is en vooraf op maat te maken. Dit is voor zowel de particulier als de zakelijke markt een groot voordeel.
  • Houtbouw maakt circulariteit mogelijk gezien hout herbruikbaar is.
  • Elk stukje hout is uniek; de uitstraling van een pand daarmee altijd uitzonderlijk.

Nieuwe technieken maken snel en stevig bouwen met hout mogelijk

Met de woningnood en verduurzaming in het achterhoofd, heeft de markt allesbehalve stilgezeten. De ontwikkelingen in de houtbouw volgen elkaar snel op. Technieken als CLT in de woningbouw (Cross Laminated Timber) waarin bouwen met kruislings verlijmde éénlaagsplaten het uitgangspunt is, zie je steeds meer in de bouw. Een nieuwe trend is het gebruik van DLT, een verduurzaamde versie van CLT. Beide technieken maken snel en stevig bouwen mogelijk.

Hout: een prachtig, veelzijdig en toekomstbestendig product

Het moge duidelijk zijn dat we, met de klimaatdoelstellingen in het vooruitzicht, nodig naar de huidige traditionele manier van bouwen moeten kijken. Grondstoffen die gebruikt worden met traditioneel bouwen zijn steeds schaarser en tevens eindig. Hout is wat dat betreft een prachtig veelzijdig product en toekomstbestendig. Hout maakt schoner bouwen mogelijk en is onmisbaar binnen de trend om biobased te gaan bouwen.

Hout is en blijft helemaal van nu en onmisbaar voor in de toekomst. De mogelijkheden met hout breiden zich iedere dag weer uit. We kijken dan ook uit naar de ontwikkelingen met hout in de branche en volgen deze op de voet.

Altijd direct de nieuwste aanbiedingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

  • Voer een nummer in van 19 tot 21.
    Voer een nummer in van 19 tot 21.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WordPress development door Webstation
WINKELWAGEN
  • No products in the cart.