Facebook Pixel
0228-563968
Terug

Filters

Isolatierol

Gebruik van isolatierollen

Een isolatierol van steenwol is een veel gebruikt isolatiemateriaal en geniet grote populariteit omdat het goedkoop is en in vele varianten verkrijgbaar. Isolatierollen kunnen onder meer worden gebruikt voor dak-, vloer- en muurisolatie. Wil je werken met isolatie die een goede isolatiewaarde heeft, licht van gewicht is en veelzijdig? Dan is rotswol een uitstekende keuze! Bovendien is het bijna vuurvast dankzij de hoge mate van vlamvertraging en gemakkelijk te bewerken dankzij de sterke maar soepele samenstelling. Om een isolatierol op maat te snijden, kun je het beste een isolatiemes of -zaag gebruiken. Voor dunnere isolatierollen kun je ook een schaar gebruiken.

Waar kun je isolatierollen gebruiken?

Isolatierollen kunnen worden gebruikt om een hellend dak te isoleren. Isolatierollen met spijkerflens zijn voorzien van een aluminium rug, die bijvoorbeeld een dampremmende werking heeft. Hierdoor is isolatiewol met spijkerflens geschikt voor dakhellingen (bijv. zolder), isolatie van platte daken van binnenuit en voor muren.

Wat is steenwol?

Net als glaswol hoort steenwol tot de groep van minerale wol en is het een van de meest gebruikte isolatiematerialen in de bouwsector. Het wordt gewonnen uit natuurlijk voorkomend en overvloedig voorhanden gesteente; de daarvan vervaardigde producten worden ingedeeld bij de anorganische isolatiematerialen. Het procedé voor de productie van steenwol werd in 1935 ontwikkeld, en de eerste producten werden vanaf 1939 onder de naam "Sillan" op de markt gebracht. Isolatierollen met steenwol kunnen bijna in alle delen van gebouwen worden gebruikt voor warmte- en koude-isolatie, brandbeveiliging en geluidsisolatie. Steenwol is meestal geel-grijs tot olijfgroen van kleur en heeft een hoge temperatuurbestendigheid. Het smeltpunt is meer dan 1.000°C

De productie van isolatierollen

Afhankelijk van de fabrikant en het product worden verschillende soorten gesteente gebruikt als grondstof voor isolatierollen met steenwol, voornamelijk diabaas, basalt, dolomiet en kalksteen. Ze worden gewonnen in mijnen en zijn ook op lange termijn in grote hoeveelheden beschikbaar, vooral omdat de vraag betrekkelijk gering is. Uit een m³ grondstof kan tot 150 m³ steenwol worden gewonnen. Een andere grondstof zijn gerecycleerde bakstenen, die worden gemaakt van resten minerale wol die met cementmortel worden samengeperst. Deze grondstoffen worden gemengd en gesmolten bij ongeveer 1.500°C, hetzij in een smelttank, hetzij in een met cokes verhitte koepeloven.

Specifieke kenmerken van isolatierollen

Steenwol wordt gekenmerkt door een laag warmtegeleidingsvermogen en een geringe warmteopslagcapaciteit, waardoor het een goed isolerend vermogen heeft en zeer open is voor diffusie. Het is onbrandbaar, waterafstotend, verouderingsbestendig en duurzaam. Bovendien heeft het goede geluidsisolerende eigenschappen, is het bestand tegen rotting, ongedierte en schimmelaantasting en is het biologisch oplosbaar in de menselijke longen en dus niet schadelijk voor de gezondheid. Bij de installatie en verwijdering moet echter worden gezorgd voor stofarm werken en geschikte beschermende kleding.

Vind de juiste isolatierol in onze webwinkel of kom langs in de bouwshop.

Onze tuincatalogus boordevol vol inspiratie!

Bekijk of bestel gratis een van onze (tuin)catalogussen. 

meer informatie
Volg ons op:
©2021 Bakker de Houthandel b.v. Alle rechten voorbehouden
envelopemap-markerchevron-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram