Facebook Pixel

OSB platen

Toont alle 3 resultaten

Prijs

Dikte in mm

 • (1)
 • (2)

Breedte in cm

 • (1)
 • (2)

Lengte in cm

 • (3)

Uitvoering

 • (2)
 • (1)

 • Al 30 jaar de hout- en bouwmaterialenhandel van Noord-Holland
 • Grote collectie A-merken bouw- en tuinhout
 • Onze klanten beoordelen ons met

OSB plaat: Levering op locatie mogelijk

OSB plaat is een houten plaat die is gemaakt van verschillende lagen houtschilfers die de plaat ook zeer herkenbaar maakt. Deze houtschilfers zijn van een vooraf bepaalde vorm en dikte, die onderling door een bindmiddel zijn verbonden.

Betekenis van de term OSB plaat is: Oriented Strand Board: Oriented wil zeggen dat de lagen in een bepaalde richting zijn gelegd (per laag in één richting), Strand wil zeggen dat het uit schilfers en vlokken bestaat en Board wil zeggen in de vorm van een plaat.

Andere termen voor de OSB plaat is: chipboard, vlokkenplaat, vezelstructuurplaat of constructieplaat.

Waar gebruik je een OSB plaat voor?

De toepassingsmogelijkheden van dit plaatmateriaal zijn eindeloos. Eigenlijk is OSB hout voor vrijwel iedere klus te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een OSB vloer, waarbij de platen meestal als ondervloer worden gebruikt. Vaak worden de platen verborgen achter hoogwaardigere materialen (bijvoorbeeld achter gipsplaten). Maar OSB platen zijn door zijn industriële uitstraling tegenwoordig ook een echte blikvanger in je interieur!

OSB platen zijn o.a. geschikt voor binnenbetimmeringen zoals:

Eén van de veelgebruikte toepassingen van OSB hout is het gebruik als ondervloer. Je kunt dit ook met multiplex doen, maar in de praktijk blijkt dat OSB veel sterker en beter is.

OSB platen kunnen ook worden gebruikt bij het verkrijgen van extra isolatie. Bijvoorbeeld voor het isoleren en aftimmeren van de zolder. Bevestig aan de ene kant isolatiemateriaal en aan de andere kant dakspanten. Het plaatmateriaal is vervolgens stevig genoeg om alles bij elkaar te houden.

OSB is goed verwerkbaar, omdat verschillen in temperatuur er geen invloed op hebben. Het zet niet uit of het krimpt niet, zoals ‘gewoon’ hout dat wel doet. Daarnaast kun je de OSB platen schuren, schilderen, beitsen of lakken zonder dat het enige invloed heeft op de constructieve eigenschappen. Je hoeft bij de toepassing geen rekening te houden met een lengte- of breedterichting.

De verschillende typen OSB platen

Aanduiding OSB houten platen:  

Kwaliteitsnormeringen van OSB platen:

Er zijn verschillende klassen OSB platen op de markt. OSB platen vallen onder te verdelen in kwaliteitsklasse 1 t/m 4. Het grootste aanbod bestaat uit klasse 2 en 3.

Wil je weten welke kwaliteit Bakker heeft of heb je een specifieke kwaliteit nodig? Laat het ons weten. Wij kunnen voor projecten elke gewenste kwaliteit leveren.

Onbehandeld OSB is beperkt vochtbestendig en niet geschikt voor permanente buitentoepassingen. Toch kun je OSB platen ook buiten gebruiken als ze zijn geïmpregneerd of gebeitst. Echter, ze kunnen slecht tegen vocht. De platen kunnen hierdoor verrotten en worden vervolgens zacht en instabiel. Het is daarom verstandig om je platen te impregneren of beitsen. Op deze manier kun je langer genieten van je platen.

OSB platen, duurzame keuze

Doordat OSB platen bestaan uit houtschilfers is dit een milieuvriendelijk product. Bij de productie van OSB is relatief weinig energie nodig om de platen te persen. Daarnaast is er naar verhouding weinig hout nodig om de platen te produceren. Bij de productie van de platen kom vrijwel geen afval vrij. De restanten van het plaatmateriaal kan gebruikt worden als brandstof of als landbouwtoepassing.

Kunnen OSB platen tegen water?

Op de vraag of OSB platen watervast zijn kunnen we volmondig zeggen dat een OSB plaat is niet watervast is. OSB 3 platen hebben wel een hoge mate van vochtbestendigheid. Dat betekent dat een OSB 3 plaat toepasbaar is in ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dat betekent echter niet dat OSB/3 ook watervast is. De plaat kan dus niet onbehandeld buitenshuis worden gebruikt. Uiteindelijk zullen regen en wind de plaat aantasten.

Onze OSB platen

Onze OSB platen zijn te verkrijgen in halve of hele platen. Wij verkopen alleen klasse 3 platen en die zijn geschikt ‌voor‌ ‌‌constructieve en dragende‌ ‌doeleinden‌ in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (relatieve luchtvochtigheid tot maximaal 80%).

Veelgestelde vragen

Altijd direct de nieuwste aanbiedingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 • Voer een nummer in van 19 tot 21.
  Voer een nummer in van 19 tot 21.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WordPress development door Webstation
WINKELWAGEN
 • No products in the cart.