Facebook Pixel

Underlayment platen

Toont alle 4 resultaten

Prijs

Dikte in mm

 • (1)
 • (3)

Breedte in cm

 • (1)
 • (2)

Lengte in cm

 • (3)

Houtsoort

 • (3)

Uitvoering

 • (2)
 • (2)

 • Al 30 jaar de hout- en bouwmaterialenhandel van Noord-Holland
 • Grote collectie A-merken bouw- en tuinhout
 • Onze klanten beoordelen ons met

Underlayment platen kopen: Direct afhalen of binnen 48-uur bezorgen

Bakker Bouwen & Wonen heeft in het assortiment diverse underlayment platen in verschillende afmetingen en soorten, neem daarom eens een kijkje bij ons plaatmateriaal.

Wil je de platen na aankoop laten bezorgen? Bakker Bouwen & Wonen levert op werkdagen in heel Noord-Holland. Texel wordt beleverd op donderdag en Flevoland op dinsdag. Heb je bij het afrekenen geen specifieke bezorgdag aangegeven? Dan streeft Bakker ernaar jouw bestelling op werkdagen binnen 48 uur te bezorgen.

Voor online bestellingen maakt Bakker ook gebruik van Click & Collect. Kies bij het afrekenen eenvoudig voor “afhalen”. Wij streven er naar om jouw bestelling op dezelfde dag binnen één uur klaar te hebben liggen.

Wat is underlayment en wanneer gebruik je het?

Underlayment is een houten plaatmateriaal en bestaat uit meerdere lagen houtfineer en wordt toegepast als constructieplaat (ook wel constructiemultiplex genoemd).

Underlayment platen worden meestal gebruikt in constructies waarbij een hoge stabiliteit vereist is. Underlayment is in de eerste plaats een basisplaat voor vloeren op een balklaag. Maar in de praktijk wordt underlayment veel breder ingezet, daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan wanden en plafonds, maar ook als verpakkingsmateriaal of om meubels te maken is het geschikt. Omdat underlayment een “wilde” uitstraling heeft, werd dit houten plaatmateriaal vroeger minder gebruikt voor zichtwerk. Tegenwoordig is deze stoere, natuurlijke uitstraling erg populair en wordt het steeds vaker voor zichtwerk projecten gebruikt. Let op, doe dit met de juiste verwerking en toepassing.

Underlayment vloerplaten, dakplaten en wandplaten: de toepassing

Meestal vormt de plaat underlayment een basis, bijvoorbeeld als underlayment (onder) vloer, daarna wordt deze verder afgetimmerd of afgewerkt. In Nederland wordt 18 mm dik underlayment het meest gebruikt voor vloeren en daken. Om wanden te versterken is 9 mm de meest gekozen dikte.

Bij toepassing of bevestiging van underlayment in het zicht is het aan te raden om een grondlaag toe te passen. De kopse kanten kun je behandelen met een randsealer. Wil je het uiterlijk van het materiaal behouden, dan kun je ervoor kiezen om het af te lakken met een blanke lak.

In principe gebruik je underlayment alleen in toepassingen binnenshuis (bijvoorbeeld voor een underlayment ondervloer). Hoewel het materiaal vochtwerend en watervast is, is het hout niet waterbestendig. Daarom is dit plaatmateriaal wel geschikt om toegepast te worden in vochtige binnenruimtes, maar minder geschikt om buiten te gebruiken. Wil je underlayment toch buitenshuis gebruiken, zorg er dan voor dat je deze verwerkt binnen de constructie zodat de platen niet in aanraking komen met vocht.

De voordelen van underlayment

Kies je voor underlayment hout, dan krijg je:

Underlayment hout bestaat uit meerdere lagen houtfineer, dat zijn dunne lagen hout die als een grote plaat van een boomstam worden geschild. Vaak zijn de fineren van vurenhout, grenen of lariks hout. De lagen worden met elkaar verlijmd, waardoor er een dikke, sterke plaat ontstaat. Houtfineer is massief en kan dus gaan kromtrekken; om die reden zijn de lagen houtfineer kruislings met elkaar verlijmd. Mocht het krom willen trekken, dan zullen de andere lagen fineer dat voorkomen.

Underlayment hout is vlak en sterk en heeft een wilde uitstraling. De dikkere underlayment platen hebben vaak een mes en groef. Met deze groef kunnen de platen mooi en strak tegen elkaar worden gelegd.

Aanduiding underlayment houten plaat:  

Hout wordt al sinds de oudheid gebruikt voor constructies en het mooie is dat het nog steeds populair is, ondanks vele andere uitvindingen. Dit komt omdat hout een natuurproduct is. Het is dus beter voor het milieu dan andere materialen en het houdt bovendien CO2 vast.

Kwaliteitsnormeringen van underlayment

De kwaliteit van underlayment wordt vooral bepaald door de manier waarop de fineerlagen met elkaar verlijmd zijn. Om dit duidelijk aan te geven zijn de platen getypeerd met verschillende normeringen. De kwaliteitsnormering van underlayment wordt aangeduid met de EN 314-2 normering. Daarachter wordt de klasse aanduiding aangegeven.

Wil je weten welke kwaliteit Bakker heeft of heb je een specifieke kwaliteit nodig? Laat het ons weten. Wij kunnen voor elk project de gewenste kwaliteit leveren.

De zichtzijdes van underlayment worden op de volgende manieren aangeduid:

De verschillen tussen underlayment en ander plaatmateriaal

Wat is het verschil tussen underlayment en multiplex? Underlayment is net als multiplex een houten plaat gemaakt uit verschillende lagen fineer. Het verschil tussen deze 2 platen is dat underlayment een wat wildere uitstraling heeft, daar zitten meestal nog noesten in de toplaag. Bij Multiplex is dit niet het geval en heeft daardoor een strakke en egale uitstraling.

Wat is beter, underlayment of OSB? Beide platen zijn goed, het is net waarvoor je ze gebruiken wilt. Underlayment is opgebouwd uit watervast verlijmde fineren, en is daardoor erg sterk, de constructieve eigenschappen zijn beter en daarom beter geschikt voor daken en vloeren. OSB is gemaakt uit houtsnippers die watervast verlijmd zijn, en is daardoor wat minder sterk dan underlayment. Daardoor is het ook een goedkopere plaat.

Underlayment platen kopen? Maatwerk = altijd mogelijk!

Een underlayment plaat is in verschillende afmetingen en diktes te koop. Uiteraard kan het zo zijn dat je ideale afmeting underlayment plaat er niet bij staat. Dat is geen probleem, met de Bakker maatservice zagen wij jouw underlayment op de juiste maat.

Gewicht underlayment

Bij het verwerken van plaatmateriaal is het gewicht een van de dingen waar je rekening mee moet houden. Het gewicht van de plaat is afhankelijk van het soort. Underlayment Elliotti Pine weegt bijvoorbeeld 500 kg per m³, bij Fins vuren is dat bijvoorbeeld 450 kg per m³. Underlayment Radiata Pine is met een gewicht tussen de 500 en 550 kg per m³ het zwaarst.

Veelgestelde vragen

Altijd direct de nieuwste aanbiedingen ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 • Voer een nummer in van 19 tot 21.
  Voer een nummer in van 19 tot 21.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WordPress development door Webstation
WINKELWAGEN
 • No products in the cart.