Wist je dat het tussen april en oktober de beste tijd is om jouw tuinhout te behandelen? Met deze 5 tips geniet je optimaal van al jouw tuinhout.
Tuinhout behandelen
Tip 1: Voorkom een verkeerde behandeling. Weet met welke houtsoort je werkt
Elke houtsoort vraagt om een specifieke behandeling. Vergelijk het met schoenen. Leer en suède vragen ieder om een andere behandeling. Veel voorkomende tuinhoutsoorten zijn Douglas, hardhout, vuren, grenen en steigerhout. Waar moet je op letten?
Douglas tuinhout
Behandel je Douglas, dan gaat het zo maar 5-10 jaar langer mee en vergrijst het minder snel. Behandel Douglas hout met houtolie of met beits. Zorg voor het goed schoon en vetvrij maken van het hout en behandel nooit in de direct volle zon. Gebruik je houtolie? Dan doe je er verstandig aan dit elk jaar te herhalen. Bij het gebruik van beits is het raadzaam om dit elke twee tot drie jaar te herhalen.
Hardhouten tuinhout
Hardhout is gevoelig voor weersinvloeden zoals regen en zonlicht. Behandelen betekent dat vergrijzing wordt vertraagd en de levensduur wordt verlengd. Gebruik verf, houtolie of beits. We raden je aan om jaarlijks hardhout te behandelen.
Vuren tuinhout
Het is belangrijk om vuren tuinhout te behandelen. Onbehandeld vurenhout is erg gevoelig voor weersinvloeden, schimmels en houtrot en het beïnvloedt de levensduur. Behandeld vurenhout gaat zo’n 10-15 jaar langer mee! Olie, beits en verf zijn geschikt om op vurenhout te gebruiken. Voor olie geldt dat dit jaarlijks herhaald moet worden, beits zo om de 5 jaar en verf zelfs 10 jaar.
Grenen tuinhout
Grenen heeft in relatie tot andere houtsoorten een relatief korte levensduur. Behandel dan ook om de levensduur te verlengen, maar doe dit ook om vergrijzing tegen te gaan. Grenen tuinhout met olie behandelen zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Naturel beits heeft tevens dit effect en beschermt ook direct tegen UV-stralen. Is jouw grenen tuinhout toe aan een compleet andere look? Grenen tuinhout is zeker geschikt om te verven.
Steiger tuinhout
Steigerhout is stoer en robuust en de laatste jaren een echte trend als tuinhout. Steigerhout niet behandelen is eigenlijk geen optie. Steigerhout en water zijn namelijk niet de allerbeste vrienden. Houd voor onbehandeld steiger tuinhout rekening met een levensduur van slechts 5 jaar. Behandeld kun je dit verlengen tot 15 jaar. Voor steigerhout geldt dat je dit kunt behandelen met olie, beits of verf. Gebruik je olie? Behandel dan elke 2-3 jaar, voor beits geldt 3-4 jaar en verf hoeft in feite pas na 10 jaar nogmaals gedaan te worden.
Tip 2: Kijk of het tuinhout is (voor)behandeld of bijvoorbeeld geïmpregneerd
Als tuinhout is behandeld of geïmpregneerd vraagt dat om een andere behandeling dan wanneer het tuinhout onbewerkt of onbehandeld is. Denk er bij onbewerkt hout om dat deze een laag beits of grondverf krijgt. Kijk bij elke houtsoort of dat van toepassing is. Bij geïmpregneerd hout kan het voorkomen dat de olie of beits niet goed hecht, kijk daarom goed naar of het geïmpregneerde hout olie of beits kan verwerken. Ga je zelf impregneren? Wacht dan minstens een maand met verdere behandeling van het hout.
Tip 3: Olie, beits of verf met de juiste middelen
Het aanbod houtolie, beits en verf is tegenwoordig aanzienlijk. Hoe kies je uit dit grote aanbod dan de juiste houtolie, beits of verf? Ga te allen tijde voor olie, beits of verf dat speciaal gericht is op het houtsoort dat je behandeld. Kies daarnaast alleen voor olie, beits of verf als dat ook kan voor het te behandelen hout. Sommige houtsoorten zijn namelijk niet (goed) geschikt voor bijvoorbeeld verf.
Tip 4: Onderhoud op het juiste moment
Wie een perfect eindresultaat wilt, doet er goed aan om tuinhout zoals bijvoorbeeld een tuinscherm of schutting te behandelen op het juiste moment. Ga met voorkeur het tuinhout behandelen op een bewolkte dag. De volle zon zorgt ervoor dat de olie, beits of verf niet gelijkmatig droogt.
Tip 5: Hout houdt niet van vocht en water. Houd het dan ook zo droog mogelijk
Voor alle houtsoorten geldt: hout houdt niet van vocht en water. Door hout te behandelen kan het beter tegen natte en vochtige (weers)omstandigheden. Voortdurende blootstelling aan water of vocht vraagt om de juiste houtsoort. Zo blijft Azobé hardhout onbehandeld zelfs 25 jaar of langer goed, ook al komt het voortdurend in aanraking met water. Niet voor niets wordt deze houtsoort met name gebruikt voor beschoeiingen. Waar mogelijk is het aan te raden hout af te schermen van water en vocht. Dit houdt je tuinhout langer mooi!
Helemaal niet onderhouden? Het kan!
Zoals hierboven beschreven is Azobé een hardhoutsoort die uitermate geschikt is om onbehandeld te laten en geen afbreuk te doen aan kwaliteit voor 25 jaar of langer. Hetzelfde geldt voor bepaalde soorten Red Cedar en Douglas hout. Deze houtsoorten gaan rond de 15 jaar of langer mee zonder deze te behandelen. Houd er dan natuurlijk wel rekening mee dat verkleuring op kan treden. Maar afbreuk aan de kwaliteit doet het zeker niet! Vraag een van onze houtspecialisten om passend advies als je onderhoudsarm tuinhout nodig hebt.